برای دریافت نوبت و مشاوره تماس بگیرید
دکتر فرزاد نوری
119 بازدید
195 روز پیش
5 دقیقه
بسیاری از افراد به دلیل مشکلاتی در لثه خود، مجبور به انجام اقدامات مختلفی میشوند. در برخی شرایط، استفاده از روشهای اولیه مانند جرمگیری و یا کورتاژ لثه، قابل درمان خواهد بود. اما، برخی دیگر از مشکلات لثه، با عمل جراحی برطرف خواهند شد. از این رو، در ادامه مقاله به بررسی روش های جراحی لثه خواهیم پرداخت تا با کسب آگاهی، اقدامات ضروری را انجام دهید.
جراحی لثه، بسته به شدت، نوع بیماری و سلامت عمومی فرد، برنامهریزی و اجرا میشود. این کار باید توسط دندانپزشک متخصص و متبحر انجام شده تا تشخیص صحیح حاصل شود.
پس از انجام این اقدامات، لازم است قبل از جرلحی، تمام پلاکها و باکتریهای دندانی از بین بروند. این کار، از بروز عفونت و التهاب در حین عمل جراحی جلوگیری میکند. انواع روش های جراحی لثه را میتوان به صورت زیر طبقهبندی کرد:
جراحی فلپ لثه که به عنوان جراحی کوچککردن پاکت اطراف لثه نیز شناختهمیشود، یکی از انواع جراحیهای لثه است. زمانی که فردی دارای فرورفتگی در میان دندانها و لثهها باشد و این فرورفتگی سبب گسترش عفونت، بروز ابسه والتهاب در سطح لثه شود، این جراحی مورد استفاده قرار میگیرد.
از سوی دیگر، جراحی فلپ لثه برای افراد دارای آبسه و یا پریودنتال عمقی که در برخی موارد، باکتری نیز به آنها نفوذ پیدا کردهاست، کاربرد خواهد داشت. این جراحی، یکی از بهترین درمانها برای چنین افرادی بشمار میرود؛ زیرا، هم باعث نابودی آبسه و هم نابودی بستر باکتری خواهد شد.
در جراحی فلپ لثه، بافت لثه از روی دندانها برداشتهمیشود تا تجمع تارتار را از بین ببرند. پس از انجام این فرایند، پزشک متخصص، لثه را به حالت اولیه و برروی دندانها برمیگرداند. البته، در برخی شرایط، ممکن است تا استخوان فک نیز، نیاز به تغییراتی داشتهباشد.
باتوجه به اینکه ریشه دندانها درون فک جوش خوردهاست و اطراف آن با استخوان پوشانده شدهاست، در صورت آسیب به این استخوانها، لازم است تا تعویض انجام شود. به عبارتی، در برخی مواقع، افرادی که دچار مشکلاتی در ناحیه استخوانهای اطراف دندان میشوند، نیازمند پیوند استخوان خواهند بود.
در این عمل جراحی، بافت استخوانی سالم و محکمی، به جای استخوان دچار آسیب جایگزین میشود. این استخوان، ممکن است از خود فرد باشد و یا از استخوان شخص دیگری، استفاده شود. هدف از انجام جراحی پیوند استخوان، نگهداری و حفظ دندانها در موقعیت درست خود است.
به طور معمول، بافت استخوان و بافت لثه، موقعیت آناتومیکی صحیحی را نسبت به یکدیگر دارند. اما، در برخی شرایط، ممکن است لثه در موقعیت و فضایی که باید استخوان در آنجا قرار گیرد و رشد نماید، جای گیرد. در این شرایط، استخوان نمیتواند در جای صحیح خود قرار داشته باشد.
به همین دلیل، یکی از روش های جراحی لثه با عنوان بازسازی لثه انجام خواهد شد. در این جراحی، فرد متخصص مادهای مش مانند را بین استخوان و لثه قرار خواهد داد. این ماده، باعث میشود تا لثه در مکان استخوان رشد نکند. پس از انجام این عمل جراحی، بافت پیوندی و استخوان به درستی در محل خودشان قرار خواهند گرفت.
یکی دیگر از انواع روش های جراحی لثه، جراحی برای افزایش تاج دندان است. این جراحی، بیشتر برای ایجاد طرح لبخندی زیبا صورت میگیرد. طی این فرایند، مقدار بافت اضافی لثه را برش میدهند. این کار باعث میشود تا تاج دندانها بیشتر نشان داده شود و به این صورت لبخندی زیباتر را برای افراد به همراه میآورد.
در حالت طبیعی، خط میان دندان و لثه نه بسیار پایین و نه بسیار بالاست. اما در برخی افراد، ممکن است این خط به صورت غیرطبیعی و غیر معمول شکل گرفته و خیلی پایین یا خیلی بالا قرار گیرند. در چنین شرایط افراد نیاز به یکی دیگز از روش های جراحی لثه یعنی پیوند لثه خواهند داشت.
زمانی که لثه بیش از حد نرمال پایین باشد، افراد متخصص میزان بافت لثه را کاهش میدهند و به اصطلاح به این فرایند لیفت لثه میگویند. این فرایند، سبب میشود تا خط طبیعی بین لثه و دندانها ایجاد شود.
در مقابل، هنگامی که خط بین لثه و دندان بیش از اندازه کوتاه باشد، لازم است تا پیوند لثه رخ دهد تا بافت آن افزایش یابد. به منظور انجام این کار، افراد متخصص بافتی را از ناحیهای بدن جدا میکنند و پیوند را انجام میدهند.
به طور معمول، بافت مورد استفاده، اغلب از سقف دهان و یا کام برداشتهمیشود. بافتهای موجود در این نواحی، از لحاظ عملکرد و جنس مشابه با بافت لثه هستند.
جراحی لثه برای درمان بیماری های لثه، نظر به تشخیص متخصص در این حوزه انجام می پذیرد. اما جراحی های لثه به چه منظوری بکار گرفته می شوند و نحوه درمان چگونه است؟ با مطالعه این مقاله به پاسخ این سوالات خواهید رسید.
برای جراحی لثه، روشهای دیگری نیز وجود دارند که هنوز به طور کامل شناخته نشدهاند. دو نمونه از این روشها به شرح زیر است:
این روش هنوز به طور رسمی و کامل تأیید نشدهاست. اما، برخی از پزشکان متخصص از این روش برای کاهش اندازه ابسههای پریودنتال و یا ترمیم بافت همبند، استفاده میکنند. در حقیقت، با استفاده از امواج لیزر، بافت آسیب دیده را برمیدارند و باکتریهای موجود در لثه را تمیز میکنند.
یکی دیگر از روش های جراحی لثه، استفاده از پروتئینهای تحریککننده است. در واقع، با استفاده از این پروتئینها که به صورت ژل مورد استفاده قرار میگیرند، تحریک رشد استخوان و بافت انجام میشود
به منظور اجرا روشهای جراحی لثه، در ابتدا دندانپزشک معاینات و بررسیهای لازم را انجام میدهد. در طی این بررسیها مشخص میشود که فرد برای عمل جراحی لثه مناسب است یا خیر.
برخی از ارزیابیهایی که پیش از عمل جراحی انجام میشود به شرح زیر است:
پس از انجام بررسیهای لازم جهت روش های جراحی لثه، نوبت به مراحل انجام این فرایند میرسد که به صورت زیر است:
به طور کلی، انجام اقداماتی همچون جراحی لثه از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا، این فرایند علاوه بر حساسیت بالا از لحاظ ظرأفت و تمیزی، نیازمند تخصص و آگاهی بالاست تا به درستی انجام شود.
به همین دلیل، آگاهی از روش های جراحی لثه در این زمینه بسیار کاربردی خواهد بود. علاوه بر این، مراجعه به متخصصینی همچون دکتر فرزاد نوری، سبب میشود تا اطمینان و آرامش کافی از انجام این فرایند را کسب نمایید؛ زیرا، دکتر نوری دارای چندین سال تجربه و تخصص در زمینه جراحیهای فک و صورت است.