برای دریافت نوبت و مشاوره تماس بگیرید
دکتر فرزاد نوری
336 بازدید
326 روز پیش
6 دقیقه
اگر به کاشت دندان نیاز دارید، ممکن است دندانپزشک به شما انجام جراحی سینوس لیفت را پیشنهاد دهد. این جراحی برای برخی افراد ضروری است و به تقویت استخوان فک کمک میکند. در این مقاله، پس از معرفی و انواع این جراحی، توضیح میدهیم که کدام افراد باید این جراحی را انجام دهند و همچنین افرادی که این جراحی برای آنها مناسب نیست، کدامند. علاوه بر این در مورد مزایا، معایب و سایر موارد مربوط به جراحی صحبت خواهیم کرد.
استفاده از ایمپلنت دندان یک روش مناسب برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است. با این حال، در برخی افراد، پس از معاینه و عکسبرداری، دندانپزشک متوجه میشود که استخوان فک قادر به حمایت از ایمپلنت نیست. برای این افراد، انجام عمل جراحی سینوس لیفت دندان ضروری است.
این عمل، ایمپلنت را به راحتی در استخوان فک قرار داده و عوارض پس از کاشت را کاهش میدهد. در جراحی لیفت سینوس، استخوان بین دندانهای آسیاب و پرمولر افزایش مییابد تا استخوان فک بیشتری فراهم شود. برای ایجاد فضای کافی، غشای سینوس به سمت بالا حرکت میکند.
این عمل، به دلیل افزایش فضا برای قرارگیری ایمپلنت، با نام لیفت سینوس شناخته میشود. سینوسها حفرههای پر از هوا در قسمت بالا و پشت فک بالا هستند و با پیوند استخوان در این حفرهها، فضای لازم برای ایمپلنت فراهم میشود.
دو نوع عمل سینوس دندان وجود دارد که بسته به محل و مقدار تحلیل بافت استخوان متفاوت هستند. در هر دو روش، غشای سینوس بالا کشیده میشود و حفره با استفاده از مواد استخوانی پر میشود. در ادامه، تفاوتهای این دو روش را توضیح خواهیم داد.
تفاوت آنها در نحوه انجام جراحی است. در لیفت سینوس باز، برشی روی لثه ایجاد میشود که ممکن است آسیب و عوارض زیادی به همراه داشته باشد. در روش لیفت سینوس بسته، یک سوراخ به اندازه کاشت ایمپلنت ایجاد شده و سپس با استفاده از ابزار خاص، مواد استخوانی به سوراخ وارد میشوند.
اگر ارتفاع استخوان فک بالا برای قراردادن ایمپلنت کافی نباشد، این جراحی ضروری میشود. کاهش ارتفاع استخوان فک بیشتر در افرادی با شرایط زیر مشاهده میشود:
بر اساس گفته بنیاد توانبخشی دهان، اگر دندانپزشک متوجه شود که ارتفاع استخوان فک در قسمت پشتی کمتر از ۴ تا ۶ میلیمتر است، جراحی سینوس لیفت قبل از کاشت ایمپلنت دندان ضروری میشود.
برای افرادی که استخوان کافی در فک ندارند و نیاز به کاشت دندان دارند، انجام عمل سینوس دندان ضروری است. با انجام این جراحی، کاشت ایمپلنت به راحتی انجام میشود و احتمال شل شدن و پس زدن ایمپلنت تا حد زیادی کاهش مییابد.
قبل از انجام جراحی سینوس دندان، جراح باید تصمیم بگیرد که استخوان را از کجا بگیرد. به طور معمول، میتوان استخوان مورد نیاز برای جراحی را از سه روش زیر تهیه کرد:
جراح بعد از عکس برداری با اشعه ایکس، تصمیم میگیرید که کدام مورد را انتخاب کتید و سپس بقیه مراحل جراحی طی میشود. پس از حدود ۴ تا ۶ ماه از جراحی، میتوان ایمپلنت را کاشت. در این بازه زمانی، استخوان جدید با استخوان فک ادغام میشود. هرچه پیوند استخوان بیشتر باشد، زمان کاشت ایمپلنت بیشتر میشود.
سن جراحی لیفت سینوس وابسته به شرایط و نیازهای هر بیمار ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی، بیشتر بیمارانی که این جراحی را انجام میدهند، در بازه سنی ۲۲ تا ۶۵ سال هستند.
قبل از انجام جراحی سینوس لیفت، ممکن است برای ارزیابی مناسبیت این عمل، چند آزمایش لازم باشد. این آزمایشها شامل:
در چه شرایطی نباید عمل لیفت سینوس و کاشت ایمپلنت را همزمان انجام دهید؟
در صورت داشتن عفونت دندان تا به بهبودی کامل نرسید، نباید هر دو عمل را انجام دهید.
یکی از مراقبتهای پس از جراحی سینوس لیفت و ایمپلنت، جلوگیری از باد کردن بینی و عطسه کردن است، زیرا میتواند باعث حرکت مواد پیوند و باز شدن بخیهها شود. به همین دلیل، دندانپزشک ممکن است اسپری سالین را برای مرطوب نگهداشتن بینی تجویز کند.
همچنین، برای جلوگیری از التهاب و احتقان، مصرف برخی داروها توصیه میشود. بعد از جراحی، وجود مقداری درد طبیعی است. به منظور کاهش این درد، دندانپزشک ممکن است داروهای ضد درد و آنتیبیوتیک تجویز کند.
همچنین، استفاده از دهانشویههای ضدمیکروبی به کاهش عفونت کمک میکند. برای مدت زمانی مشخص پس از جراحی، ممکن است توصیه شود که دندانها را مسواک نزنید، زیرا این کار ممکن است خونریزی را افزایش دهد.
اگر به عارضه پارگی غشای سینوس دچار شوید، نیاز به مراقبتهای بیشتری خواهید داشت. در صورتی که پارگی غشا در حین جراحی رخ دهد، جراح ممکن است غشا را ترمیم یا عمل را متوقف کند.
دورهی بهبودی پس از عمل سینوس لیفت ممکن است در هر فردی متفاوت باشد، اما به طور معمول حدود ۲ تا ۳ هفته طول میکشد. قبل از انجام این عمل، مشاهده فیلم جراحی سینوس لیفت به شما کمک خواهد کرد.
برخی از عوارض شایع پس از عمل لیفت سینوس وجود دارند که در عرض چند روز بهبود مییابند. این عوارض شامل موارد زیر میشوند:
در صورت پاره شدن غشای سینوس، جراح معمولاً آن را بخیه میزند. اما در برخی موارد، پارگی پیچیده بوده و ممکن است نیاز به متوقف کردن جراحی باشد. در این صورت، زمان لازم است تا بهبودی رخ دهد. سوراخ شدن غشا میتواند خطر سینوزیت مزمن و عفونت سینوس را افزایش دهد.
همانطور که در این مقاله گفته شد، جراحی سینوس لیفت یکی از مراحل کاشت دندان است که برخی افراد قبل از ایمپلنت نیاز به آن دارند. این افراد به دلیل کمبود استحکام استخوان در فک بالا، قادر به نصب ایمپلنت نیستند و نیاز به افزایش مقدار استخوان دارند.
جراحی لیفت سینوس به دو صورت باز و بسته انجام میشود، و در هر دو روش مواد استخوانی وارد حفره غشای سینوس شده و به استحکام استخوان کمک میکنند. میتوانید با مراجعه به مطب دکتر فرزاد نوری متخصص جراح فک و صورت، خدمات دندان و فک خود را با بهترین کیفیت، بهروزترین دستگاهها و با قیمت مناسب انجام دهید.