برای دریافت نوبت و مشاوره تماس بگیرید
دکتر فرزاد نوری
357 بازدید
287 روز پیش
5 دقیقه
استفاده از دندان مصنوعی از گذشتههای دور تا به امروز کاربرد بسیاری برای عموم مردم داشته است. این رونر مشکلات خاص خود را دارد، اما با پیشرفت تکنولوژی و علم دندانپزشکی روش مناسب برای استفاده بهینه از دندان مصنوعی فراهم شد. این فرایند به نام اوردنچر متکی برایمپلنت یا پروتز شناخته می شود. روش اوردنچر را می توان در هر دو فک بالا و پایین انجام داد.
در واقع اوردنچر یک پروتز دندان مصنوعی است که بر روی ایمپلنت دندان قرار گرفته میشود. این مواد میتواند جایگزین تمام دندانهای از دست رفته در هر دو فک بیمار شود. پروتزهای دندانی سنتی معمولا هنگام صحبت، حرکت می کنند د ر هنگام خندیدن یا عطسه دچار شلی میشوند، اما این پروتز امروزی مشکلات این چنینی را برطرف کرده است.
در یک نگاه کلی از اوردنچر متکی بر ایمپلنت، برای جایگزینی دندانهای از دست رفته، در عرصه پزشکی استفاده میشود. میتوان گفت اوردنچر، نوعی پروتز متحرک است که به کمک ایمپلنت، مشکلات مربوط به پروتز، از جمله لقی، عدم ثبات دندان و تحلیل استخوان را به طرز چشمگیری کاهش میدهد. در ادامه به تبیین مزایای این روند نیز خواهیم پرداخت.
اوردنچر متکی بر ایمپلنت دو سبک مختلف را در بر میگیرد. این دو نوع با نامهای توپی و میله ای شناخته میشوند. در هر دو روش ذکر شده، پروتز مانند پروتزهای معمولی اکریلیک است. سپس دندانهای پرسلین روی پایه نام برده نصب میگردد. استفاده از پروتز نوع میلهای باعث کاهش فشار وارد شده به استخوان فک میشود. این امر در حالی است که پروتزهای توپی موجب ثبات یافتن بیشتر در دندان مصنوعی دهان میشود.
اوردنچر روشی درمانی برای ثابت کردن پروتزهای مصنوعی با استفاده از ایمپلنت دندان است. افراد با افزایش سن، دندان های خود را از دست می دهند
پروتز اوردنچر متکی بر ایمپلنت دندان، مزایای زیادی نسبت به سایر پروتزهای مصنوعی دندان به همراه دارد. از جمله مزایای اوردنچر میتوان به ثبات و ماندگاری بالا اشاره کرد. علت این ماندگاری قرارگیری آن بر روی ایمپلنت است. در اوردنچر متکی بر ایمپلنت، از تحلیل رفتن استخوان که به دنبال از دست رفتن دندانها رخ میدهد، جلوگیری به عمل میآید. در ادامه به مزایای بیشتری ز اوردنچر اشاره خواهیم کرد.
کسانی که به دلایل مختلفی دندان های خود را از دست داده باشند، این روش برای آنها جایگزین مناسبی به شمار میرود. دندانهای مصنوعی به سبب ویژگی متحرک بودن، ممکن است که برای بیمار بعد از مدتی استفاده، مشکلاتی را به وجود آورد.
بسیاری از افراد در هنگامی که از دندانهای مصنوعی استفاده می کنند لبهای آنها بزرگتر از حد معمول دیده میشود. گویا دندانها در این حالت، جلوتر قرار گرفته اند. به کارگیری اوردنچر اوردنچر این مشکل را برطرف کرده است. در این حالت بافت لثه و لب کوچکترین تغییر نخواهد داشت. در نهایت نیز بیمار از چهرهای زیبا و جذاب درست مانند قبل از اوردنچر متکی بر ایمپلنت برخوردار میشود.
شباهتی که دندانهای اوردنچر به دندانهای طبیعی دارند بسیار بالا است. حتی ممکن است به علت شباهت زیاد، اوردنچر با دندان طبیعی اشتباه گرفته شود.
دندانهای مصنوعی میتوانند به مرور باعث تحلیل رفتن فک بیمار شود. خوردگی فک به علت فشار وارده به آن است. اما اوردنچر متکی بر ایمپلنت این مشکل را حل میکند. زیرا ایمپلنت به کار رفته، نقش ریشه دندان را ایفا میکند.
انجام پروتز متکی بر ایمپلنت دندان مراحل متعددی را شامل میشود که در این قسمت به بررسی آن میپردازیم. اولین مرحله، قسمت مشاوره و معاینه است. پس دریافت مشاوره توسط متخصص، نوبت به جراحی و کاشت ایمپلنت میرسد، در همین حین از دندان بیمار، قالب گیری نیز انجام میشود. در مرحله بعد، با توجه به قالب به دست آمده، ساخت پروتز دندانی در لابراتوار شروع میشود. و در نهایت نیز اوردنچر متکی بر ایمپلنت نصب میشود. در برخی موارد، این امکان وجود دارد که مراحل انجام پروتز اوردنچر متفاوتتر باشد. برای مثال، در صورتی که بیمار تعداد کمی دندان از دست رفته داشته باشد، ممکن است نیاز به کاشت ایمپلنت نداشته باشد. در این حالت میتوان اوردنچر را مستقیماً روی دندان باقیمانده نصب نمود.
در یک تعریف کلی میتوان گفت تفاوت اوردنچر و دندان مصنوعی در تکیهگاه آنها است. اوردنچر متکی بر ایمپلنت است و با توجه به آن قرار میگیرد. اما دندانهای مصنوعی بر روی بافت لثه نصب میشوند. از طرفی اوردنچر به نسبت دندان مصنوعی طول عمر مفید بیشتری دارد. همچنین استحکام و کیفیت آن نیز بالاتر است، این موضوع صحبت کردن را برای افراد آسانتر می کند. در نهایت نیز میتوان به اختلاف هزینه این دو روش اشاره کرد. لازم به ذکر است که دندان مصنوعی هزینه مقرون به صرفهتری دارد.
این روش ممکن است برای همه افراد منتسب نباشد. در اینجا به برخی از شرایط اشاره میکنیم که استفاده از این ردش را میتواند برای فرد مناسب واقع کند. یکی از این موارد، از دست رفتن تمام دندانهای یک فک و یا دو فک بیمار است. در کنار این امر، اگر دندانهای باقیمانده ضعیف یا آسیب دیده باشند توصیه میشود از اوردنچر متکی بر ایمپلنت استفاده شود.
البته ناگفته نماند برای افرادی که تحلیل استخوان زیادی دارند، استفاده از پروتزهای ثابت متکی بر ایمپلنت مقدور نیست. در صورتی که دارای این مشکل هستید و قصد انجام پروتز را دارید، بهتر است با دندانپزشک متخصص مشورت و مشاورهای داشته باشید. در این حالت دندانپزشک با بررسی شرایط دهان و فک شمل، بهترین گزینه درمان را برای شما ارائه میدهد.
در حقیقت پیش از انجام این روش، دندانپزشک از دهان و فک شما عکس رادیوگرافی تهیه می کند. با توجه به تصاویر تراکم استخوان فک و وضعیت آن را بررسی کرده و نتیجه گیری میکند. در صورتی که وضعیت استخوان فک شما برای تحمل پروتز و ایمپلنت مناسب باشد، مراحل جراحی و ساخت پروتز برای شما انجام میشود.
بعد از انجام اوردنچر متکی بر ایمپلنت، بیمار باید مراقبتهای خاصی را در پی بگیرد، تا سلامت پروتز دندانی خود را به طور کامل حفظ کند. از جمله مراقبتهای بعد از انجام این عمل، میتوان به موارد متعددی اشاره کرد. از جمله این فاکتورها مسواک زدن مرتب است. در ادامه فاکتورهای بیشتری را ذکر خواهیم کرد.
در نهایت میتوان گفت اوردنچر برای افرادی که به دنبال یک گزینه برای جایگزینی دندانهای از دست رفته خود هستند، بسیار مناسب است. این پروتز دندانی میتواند تا سالها دوام داشته باشد. در عین حال به فرد کمک کند تا از لبخندی طبیعی و زیبا بهره مند شود. تعداد پایههای ایمپلنت نیز توسط دندانپزشک متخصص، با توجه به نوع فک بیمار مشخص میشود. ممکن است برای هر فکی 2، 4، 6 و یا 8 پایه ایمپلنت دندان استفاده شود. در نهایت طول عمر اوردنچر متکی بر ایمپلنت حدود 10 الی 20 سال است.