دکتر فرزاد نوری

194 بازدید

181 روز پیش

5 دقیقه

جراحی فک که به نام جراحی ارتوگناتیک نیز شناخته می‌شود، در جهت اصلاح فرم اسکلت دهان و دندان، از بین بردن ناهنجاری‌های فک و زیبا سازی فرم دندان‌ها استفاده می‌شود‌. در این مقاله قصد داریم به بررسی سختی انجام جراحی ارتوگناتیک، شرایط و مراحل آن بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

علت عمل جراحی فک

جراحی ارتوگناتیک به علت‌های مختلفی می‌تواند برای فرد ضروری باشد. این جراحی توسط دندانپزشک و متخصص جراح فک و دهان انجام می‌شود. برخی از علت‌هایی که فرد را مجبور به جراحی ارتوگناتیک می‌کند، شامل موارد زیر می‌شوند.

مال اکلوژن

در صورت شدت داشتن مشکلاتی در جویدن، صحبت کردن و… به علت قرار نگرفتن مناسب دندان‌های بالا و پایین، فرد مجبور به عمل جراحی می‌شود. اما اگر شدت این مشکل کم باشد، شاید با ارتودنسی رفع شود.

اختلالات مفصل گیجگاهی فکی

وجود اختلال در گیجگاه فکی می‌تواند باعث محدودیت حرکت فک، تق تق کردن، صدای بیرون آمدن و باز و بسته کردن فک به سختی می‌شود‌. در صورت شدید بودن عارضه انجام فیزیوتراپی، آتل بندی و دارو‌ها تاثیری ندارد و تنها راه نجات جراحی استخوان فک است.

ترومای صورت

در صورتی که فک دچار شکستگی و ضربه شود، جهت تنظیم و تثبیت مجدد استخوان‌های فک، عمل جراحی فک ضرورت دارد. این جراحی با تغییر مکان بخش‌های شکسته شده و محکم کردن آن‌ها با پیچ و سیم‌ها انجام می‌شود.

نقص مادرزادی

رخی افراد از بدو تولد دچار مشکلات فکی، جمجمه _ صورت هستند. در این صورت انجام جراحی ارتوگناتیک برای اصلاح و زیبا سازی فک و صورت بسیار موثر است.

تورمور‌ها و شرایط پاتولوژیک

بعد از برداشتن تومور‌های خوش خیم یا بد خیم جهت تشخیص و درمان، انجام جراحی اصلاح فک برای بازیابی فرم و عملکرد ضروری است.

درد و سختی جراحی فک

سطح دردی که فرد در حین و بعد از جراحی فک تجربه می‌کند، می‌تواند از شخصی به شخص دیگر متفاوت باشد. نکته حائز اهمیت این است که با پیشرفت تکنیک‌های جراحی، روش‌های بیهوشی و مراقبت‌های پس از عمل، ناراحتی ناشی از جراحی استخوان فک به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

علاوه بر این، استفاده از استراتژی‌های مدیریت درد می‌تواند به کاهش هرگونه ناراحتی احتمالی کمک کند. البته به علت بیهوش بودن بیمار در طول جراحی، فرد دردی احساس نمی‌کند. تیم جراحی همچنین از بی‌حس‌کننده‌های موضعی برای کاهش درد و ناراحتی بلافاصله پس از عمل استفاده می‌کند.

این اقدام تضمین می‌کند که بیماران در طول فرآیند جراحی تا حد امکان راحت باشند. با تجویز داروهای مسکن و ضد التهابی می‌توانید از احتمال درد پس از جراحی تا حد زیادی بکاهید.

جراحی فک چگونه انجام می‌شود؟

برای انجام جراحی فک، جراح با دقت استخوان را برش داده و فک را به حالت مورد نظر تغییر می‌دهد. به عنوان نمونه، می‌توان فک کوچک را بزرگ‌تر کرد یا اندازه فک بزرگ را کاهش داد. برش‌ها معمولاً در داخل دهان انجام می‌شوند تا هیچ اسکاری روی صورت دیده نشود. در صورتی که نیاز به برش روی صورت باشد، جراح تمام دقت و تلاش خود را انجام می‌دهد تا ظاهر طبیعی پوست حفظ بشود‌.

پس از قرار گرفتن فک در موقعیت صحیح، با استفاده از پلیت‌ها و پیچ‌های مخصوص در همانجا ثابت می‌شود. بسته به میزان پیچیدگی عمل، مدت زمان جراحی می‌تواند از یک ساعت (برای یک فک) تا چهار ساعت (برای هر دو فک بالا و پایین) متغیر باشد.

انواع روش‌های جراحی فک

روش‌های جراحی متنوعی برای اصلاح مشکلات فک وجود دارد که به عنوان جراحی ارتوگناتیک شناخته می‌شوند و عموماً توسط جراحان دهان و فک و صورت انجام می‌شوند. در زیر به برخی از رایج‌ترین انواع جراحی زیبایی فک اشاره شده است.

جراحی ارتوگناتیک

جراحی ارتوگناتیک یک نوع عمل جراحی فک است که در جهت اصلاح ناهنجاری‌های مختلف فک و صورت انجام می‌شود. این ناهنجاری‌ها شامل ناهماهنگی فک‌ها، جلو یا عقب بودن چانه و اپن بایت هستند. این نوع جراحی به منظور بهبود بایت و تقارن صورت بیمار، شامل تغییر موقعیت فک بالا، فک پایین یا هر دو انجام می‌شود. جراحی ارتوگناتیک عمدتا برای درمان بیماری‌هایی مانند اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)، آپنه خواب و مشکلات در جویدن یا صحبت کردن هم کاربرد دارد.

استئوتومی فک بالا

این حراحی که شامل بریدن و تغییر موقعیت فک بالا است، معمولاً برای اصلاح عقب نشینی، اپن بایت یا کراس بایت فک بالا به کار می‌رود‌. در این جراحی درمان فک، جراح با ایجاد برش‌هایی در دهان به استخوان فک بالایی می‌رسد. سپس، استخوان بریده شده را با ابزار و تکنیک‌های خاص در حای خودش قرار می‌دهد‌ و از پیچ‌های کوچک تیتانیومی و صفحات مخصوص از حرکت کردن و جابه‌جا شدن استخوان جلوگیری می‌کند‌.

استئوتومی فک پایین

در این روش از جراحی ارتوگناتیک، فک پایین دستخوش تغییراتی مانند برش و جابجایی می‌شود. آندربایت، اپن بایت یا بیرون زدگی فک پایین توسط این روش از جراحی استخوان فک اصلاح و درمان می‌شود‌. جراح با ایجاد برش‌هایی در دهان و در امتداد فک پایین، به استخوان دست می‌یابد.

سپس جراح با بریدن استخوان در جهت بهبود‌هارمونی بایت و صورت بیمار، این جراحی را مانند استیوتومی فک بالا انجام می‌دهد‌. در این جراحی نیز، جراح از پیچ‌های کوچک و صفحات برای ثابت نگه داشتن استخوان استفاده می‌کند.

جنیوپلاستی

تقویت و تغییر شکل چانه، با انجام جراحی درمانی فک جنیوپلاستی امکان پذیر است. از این روش جهت حرکت چانه به جلو (جنیوپلاستی پیشرفته)، حرکت آن به عقب (ژنیوپلاستی رکود)، یا تغییر شکل آن استفاده می‌شود‌.

ایا جراحی فک سخت است؟

عمل جراحی فک برای کودکان و نوجوانان نیز امکان‌پذیر است؟

جراحی استخوان فک، به دلیل تغییراتی که بر روی فک و دندان افراد ایجاد می‌کند، بهتر است پس از اتمام دوره بلوغ انجام شود. معمولاً دوران بلوغ برای دختران بین ۱۴ تا ۱۶ سالگی و برای پسران بین ۱۷ تا ۲۱ سالگی است. پس این دوره، به دلیل رشد کامل دندان‌ها و فک، بهترین زمان برای درمان مشکلات و ناهنجاری‌های دهانی و دندانی از طریق جراحی استخوان فک محسوب می‌شود.

مزایای جراحی فک

جراحی فک که جهت اصلاح مشکلات جمجمه و صورت انجام می‌شود، دارای یک سری مزایا است که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • برطرف کردن مشکلات لب شکری و شکاف
  • تلفظ صحیح کلمات
  • از بین رفتن مشکلات تنفسی
  • راحت تر شدن جویدن غذا
  • رها شدن از درد‌های مزمن به علت وجود فشار زیاد بر روی دندان‌ها
  • بسته شدن مناسب دهان به علت درمان جلو بودن دندان‌های بالا
  • از بین بردن بیماری‌های مادرزادی و ژنتیکی
  • درمان ضربه یا شکستگی فک

معایب جراحی فک

علاوه بر این که جراحی فک دارای یک سری مزایا است، عوارض و معایبی نیز دارد که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • امکان عفونت بعد از جراحی استخوان فک و صورت
  • امکان خونریزی بعد از جراحی و کم خونی به علت از دست دادن خون زیاد در حین جراحی
  • در صورت استفاده نکردن از ارتودنسی بعد از جراحی امکان برگشتن فک به صورت قبلی وجود دارد
  • امکان جراحی مجدد در صورت ماهر و متخصص نبودن جراح
  • بالا فتن حساسیت فک در مقابل ضربه و فشار، شکستن زودهنگام
  • امکان آسیب رسیدن به عصب در صورت ماهر نبودن پزشک متخصص

به طور کلی، در صورتی که جراحی استخوان فک و صورت توسط یک متخصص مجرب و ماهر انجام شود، احتمال بروز عوامل خطر به حداقل خواهد رسید.

سخن پایانی

در این مقاله شما را با جراحی فک، شرایط، انواع، مزایا و معایب آن آشنا کردیم. بیان کردیم که در صورت داشتن مشکلات تنفسی، نواقص مادرزادی، جلو یا عقب بودن فک بالا و پایین و… با انجام این جراحی می‌توانید به اصلاح و درمان این مشکلات بپردازید.

همچنین بیان کردیم که بهتر است جراحی استخوان فک را بعد از سن بلوغ انجام دهید که استخوان‌ها به خوبی رشد کرده باشند. انتخاب متخصص خوب و ماهر یکی از اولیت‌های انجام جراحی است. می‌توانید با مراجعه به مطب دکتر فرزاد نوری، متخصص جراح فک و صورت با اطمینان کامل به اصلاح و درمان مشکلات فکی و صورتی خود بپردازید‌.

مقالات مرتبط
مطالب بیشتر جهت مطالعه ...
ثبت نظرات
نظرتون رو اینجا وارد کنید ...
نظر شما با موفقیت ثبت شد.
Hurray! Your have successfully entered the captcha.
نظرات
مراجعه کنندگان در مورد این خدمت چه می گویند؟
زهرا نوری 18 مهر 1403

سلام. من نیاز به جراحی فک دارم و متخصص جراح این درمان رو برای من تجویز کرد. میخاستم بدونم این درمان خیلی سخته؟ دچار استرس و نگرانی هستم؟

مدیر 18 مهر 1403

سلام اصلا نگران این درمان نباشید. زیرا جراحی تحت شرایط کاملا کنترل شده انجام می گیرد.